Back to home page

Padd Solutions

Converted by Falcon Hive

Nama Aku

2:24 PM 2 contengan

Salam.

Nurazah = Cahaya Kekuatan

Nama aku takde apostrophe sebelum alphabet A tu tapi pronunciation die ade apostrophe untuk menandakan itu adalah hurup 'ain dalam jawi. Sebab ia membawa maksud kekuatan.

Aku tak suka orang panggil aku Azza, aza sebab membawa maksud yang lain iaitu celaka. Bahaya sungguh.

Ok, kat sini aku nak cakap, aku seorang yang kuat. Despite of all the cemuhan, discouragement from those people, kesakitan hati, lemah perasaan, sikap cemburu tak bertempat, aku akan terus berdoa agar aku akan terus jadi kuat. Ya Rabb, perkenankan lah


"...Hidup macam pelangi, ada macam-macam warna. Sebab tu la Allah wujudkan bermacam-macam perasan dalam hati kita. Gembira, suka sedih marah sayang rindu jeles kecewa bla bla.. Tapi atas kite la nak pilih mana satu yang dominan. Salah pilih, hancurlah...." -Enz 



x6/12 (6 months) ja lagi
Instead of comparing, kenapa tak mahu menambah baik kan? Kenapa tak nak bantu? Oh lupa, kami kan suka complaint.

Sejak masuk final, dalam kepala ni asik fikir nak quit. Yes aku nak quit. Takde apa-apa positive reasons lagi untuk aku rationalize lagi kalau tiap-tiap hari kene kondem.
Dear Mr Diary..

"...When they say women are the most complicated creatures in the world, I am more surprised and yet flummoxed by knowing that men are actually the most weird creatures I ever known"

Women: They tend to make simple things complicated and they like to think about small yet minute things, jumping from issue to another and becoming impulsive towards the end. Dont you realized it? I do.

Men: On the other hand, they are simpler than women. They take everything as easy as possible. They tend to ignore. They claimed "Ignorance is a bliss" (?). But somehow, they have this weird behaviour. They talk when they feel like talking, and they will walk away when they feel like doing so. Later, they come back whenever they want, as if there's nothing happened. Nak admit?

Despite of all these, we are unique. We are compliment each other. We need to learn and understand each other. Neither underestimating your partner nor following your damn super-ego tak bertempat itu.

"...Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami)". Adz-Dzaariyaat 51:49



Sekian....


ps: Jangan benarkan dia pergi... Berusaha lagi, selebihnya bertwakkal. Allah knows best!

Permainan Aku

12:57 AM 2 contengan

Salam...

Kalau dulu, angry birds ni la jadi peneman aku kalau tetiba dapat acute attack of cerebral oedema (tipu). Konon nak release kan stress lah. Mesti main. Baru baca 2-3 ayat, aku akan meraba-raba cari iPhone dan sambung main.

"Last-last, lepas ni sambung"

Ni la ayat aku haha Berusaha main sampai aku complete semua level. Next week tu aku ada obstetric and gynaecology end posting exam. Nice kan?? Pastu aku stress balik.


Tapi selepas competed all the levels, I've shifted to angry birds rio, tapi tak best sangat so terabai seketika. 

Sejak dua menjak ni, aku dah tuka interest. Aku ter-addict kat Shaun the Sheep punya game. Awesome lah! Alasan sama gak, nak release stress ye la final year dah kan..

Again, lepas main dah completed level, menyesal balik sebab terasa "lebih baik study" hahaha




Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar. Al-'Asr 1-3



Nak jadi ni punya pasal, harus bekerja lebih kuat tapi kena balance juga, kalau tak life full with stressor tak elok juga. Balance your life ok!

Assalamualaikum. Hello. Hai. 

Baru boleh merasa untuk beraya. Kalau 2 minggu lepas, aku beraya tapi otak aku kat rumah tengah fikir pasal buku. Tapi hari ni baru boleh beraya sokmo. Lepas ni kalau ikut perkiraan, boleh dapat beraya lagi kalau tak dipanggil lagi untuk induksi.


Kawan sampai mati, susah dan senang tetap bersama
Esok start ophthal posting untuk 10 hari disusuli dengan exam (exam lagi -_-"). SSM aku pun tak habis rewrite lagi. Adeehh

Salam. Ehem..

Habis dah 1 posting dalam final year. So aku ade lagi 7 postings to go before the very end final exam. As was told before, my turn turned out to be on Tuesday so all the preparations were made based on the first group. They got gynae case for long case and obstet case for short case. Ok, fine.

On Tuesday: I was assigned to clerk patient on bed 14. Shit. Ini case berat ni wehh! Perkiraan aku samada case miscarriage, ectopic pregnancy, cervical carcinoma or endometrial carcinoma or anything with history of bleeding. Ah!

Walked through the aisle with a rush to bed 14 and found out to be that my patient wasnt at her bed. Fuh! Serious lega.

"Dr, patient wasnt there" Cantik lah!

"Ok then, go to bed 5"

So I went straight away to bed 5 and I saw patient was on hartman and there's a daily urine ketone bottle on her table. Nice! Hyperemesis Gravidarum! Alhamdulillah.

There were Prof Siva, Prof Sham and Dr Murali on that day. Hoping no to have Dr Murali as my examiner. Tongue tight as usual. HAHAH

So I got Prof Sham for my long case. Presented the case as usual. Nahh! Hyperemesis Gravidarum. Tajuk simple. Tapi soalan dari dia, pergh! All topics were covered. Haha. Dari Molar pregnancy ke Multiple pregnancy dia tanya. Dan tak dilupakan our-long-long-not-to-be-forgotten Kreb's cycle and anerobic cycle. Gilos! Mana ingat! Ok. Fine.

Short case:

Suprapubic mass. Nasib baik dapat detect laparoscopic scars. Otherwise semua macam biasa. Showmanship dengan penuh kepoyoan dan confident tahap dewa walaupun salah sudah semestinya. 

 Janji rock.


Semoga Allah permudahkan urusan aku untuk ke hari itu

Next posting: Opthalmology!

Salam.

Hidup hanya sekali

Grab la peluang yang ada. Tak kesah la apa-apa pun. Kawan, pelajaran, pasangan, iman dan sebagainya. Dah ada depan mata, grab aja. Tak yah tunggu-tunggu kononnya masa yang sesuai. Rezeki semua Allah dah aturkan. Jangan was-was. Sebab itu kerja setan. Bila dah dapat, cuba pelihara sebaik mungkin. Lagi-lagi bila dah dapat nikmat iman sebab bukan semua orang dapat merasakannya. Percayalah cakap aku. Lain-lain, fatawakkaltu 'alallahi la haula wala quwata illa billah!


First time nangis baca doa rabithah. First time.


Semoga berjaya kawan-kawan!!
Salam :)

Semalam aku bengong. Stress tetibe selepas dapat tahu Dr M bakal amik candidates final posting O&G hari selasa. YES! TUESDAY! I am apparently in the Tuesday's list. Nice!

Lagi-lagi dengan khabar berita tetiba ade written, lagi la benggonggg....

So hari ni as a reward to myself, beli la makanan-makanan yang dikategorikan sebagai fat-riched-foods. Hanya kali ini saja. Tunggu lagi setiap 2 bulan untuk aku re-stock new stocks and stored-up new fats hahaha

Brownies and iced-blended with whipped cream. Grrr!~

The blue one is always be my fav! :)
Need to restock :)
Terserempak dengan Dr Nescafe-aku-tak-ingat-nama (dalam white coat dia mesti ade 1 sachet nescafe merah hahah) kat dalam lif Hospital Ampang yang dulunya aku jumpa mase posting dermatology at HKL. Dia tegur aku dulu selepas aku senyum kat dia (tak berani nak tegur sebab honestly tak ingat kat mana jumpa hahaha). Semangat Dr dah menyusup menyebabkan saya semangat balik :) Thanks Dr hehee

Source

Ini adalah jadual aku untuk bulan ni. Tak nak upload kesemuanya, nanti aku sakit jantung hahahah Sekarang aku kat merah yang pertama. Baru seminggu lebih sssiiikkkitt je aku jumpa balik penanda merah. Memang hidup aku dengan exam je la.

Ok, Berusaha! Nak sangat jadi dokter kan. HAMIK!


Nota Kaki:

"Dengar boleh, Percaya jangan"- Nesha

Uweekk!!

11:23 PM 5 contengan

Salam and Syawal already..

Tapi macam biasa, dari SPM sampai ke sekarang, asal exam je raya asal raya je exam *__*

Tup tap tup tap dah masuk minggu last second round O&G posting bersamaan dengan minggu exam. This time, I have a great time spending my time in this posting. Walaupun takut dengan mereka tetap ada, palpitation dan shortness of breath tahap 4 berdasarkan New York Heart Association, aku tetap menghabiskan masa yang ada, sebab lepas ni dah tak ada masa nak ber-hu-ha-hu-ha lagi. Hanya ada 4x cuti sebelum menjadi asystole pada 25 June 2012.

Port study terbaik!

1) Kurangkan berFACEBOOKing!!
2) Stop playing angrybirds!!



Aaahh sesak sesakk weehhh!!

Allahumma yassir wa la tu'assir. Ya Allah permudahkanlah.

Ps: Good luck kepada diri sendiri & rakan-rakan

Salam.


People like us love to judge based on their physical perception. Why dont we help each other?
This is a cool video to be shared. 


Salam syawal.
Eid mubarak
Maaf zahir & batin
Minal 3aidin wa faizin
Kullu 3am wa antum bi khoir
:)
Salam

Terasa diri ni jonah belaka:

1) Temerloh tak ada air. Tanpa sebarang notis
2) Cases placenta preavia sepanjang zaman di mana para ibu sudah bosan untuk di interview oleh medical students

Tapi apabila 5 deliveries dapat dilaksanakan dalam masa 1 minggu, membuatkan diri ini tenang seketika. Alhamdulillah



Kadang-kadang antara sedar dan tidak ada beberapa perkara yang kita selalu buat. Antaranya:


1) Kadang-kadang kita berkawan dengan seseorang hanya untuk memenuhi kepentingan diri kita


2) Kawan sehidup semati


3) Tapi dalam diam, dia sedang memerhatikan kita untuk dibaham


Watak dalam cerita ini tiada kene mengena antara yang hidup dan mati. Saja bagi hidup blog ni. Aku nak air!!


4) Suka merungut. Itu yang sedang aku lakukan sekarang. HAHAH


Ramdhan Kareem :) Nak masuk 23 ramadhan dah :(

Mohon 10 jari disusun untuk minta maaf dari kalian. 

Ingat! Bukan dengan Pencipta je kita mohon ampun, dengan manusia pun sama juga ya

Assalamualaikum wbt & Selamat Pagi


1:6 
O Allah, Guide us to the straight path

Starting from tomorrow, I'm a final year MBBS student. Tak percaya ok! Tapi wajib percaya!! Lepas balik dari PPD camp, I realized that I have few threats that should and supposed to overcome NOW!!

The list of my threats are as follow:

O&G:                          D.N.N & Dr M & Dr-Tak-Ingat-Nama -> No need to explain why.
                                    Tengok nama saja aku dah palpitation
Paeds:                          Prof R ->  Nyawa-nyawa ikan when I was being examined by her. Nearly
                                    failed. But I considered failed je
Surgery:                      Miss A kot  ->  Tolerable lagi
Ortho:                         Miss N  ->  Waarghh!! Tapi the adrenaline rush tu yang best
Medical:                      So far, none
ENT:                           Not done yet
Ophthal:                      Same goes, not done yet but hopefully, NONE
Psy:                             Dr S ->  Malignant
Family Medicine:        None. The best!


So, as conclusion, now you know why I dont like O&G and Paeds.

Dan esok, first posting in final year is O&G. (T_T).



Tidak boleh main-main lagi. 
Tak boleh lagha lagi.
Kene jaga hati yang sentiasa leka dan lemah ni. 
Harapan yang menggunung kalah gunung Everest dari kedua-dua family atas bahu ni. Harapan anak-anak dan masyarakat. 
Terasa berat... 
Perlukan sokongan dan doa dari semua.
Semoga, semua berjalan lancar dan bergraduasi sebagai seorang doktor muslimah dan solehah.


If they can, why not me?


Countdown: 350 days 



"Studyhard! Studysmart! Workhard! and PLAYHARD!"




Salam...

Never underestimate the power of du'a

"Robbijj3alni muqiimassholaati wazurriyati
Ya Allah jadikan aku dan zuriatku mendirikat sholat


Kalau Allah tak makbulkan sekarang, Allah makbulkan kemudian, kalau Allah tak makbulkan, maka, Allah knows what is best for us. But, never give up, kena sentiasa yakin.

Kalau diteliti maksud setiap kalimah dalam solat kita, semua tu adalah doa. Cuba perhatikan orang yang tak solat, jiwa mereka mesti kacau.




اَللّهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذِهِ الْقُلُوْبَ , قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَي مَحَبَّتِكَ
 


وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ, وَتَوَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ


 وَتَعَاهَدَتْ عَلَى نُصْرَةِ شَرِيْعَتِكَ 


فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا, وَأَدِمْ وُدَّهَا، وَاهْدِهَا سُبُلَهَا 


وَامْلَأَهَا بِنُوْرِكَ الَّذِيْ لاَ يَخْبُوْا 


وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الْإِيْمَانِ بِكَ, وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ 


وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ، وَأَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِيْ سَبِيْلِكَ 


إِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرِ 


اَللَّهُمَّ أَمِيْنَ وَصَلِّ اللَّهُمَّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ 

وَسَلِّمْ


“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa hati-hati ini, telah berhimpun di atas dasar kecintaan terhadapmu, bertemu di atas ketaatan kepada-Mu dan bersatu bagi memikul beban dakwah-Mu,hati-hati ini telah mengikat persetiaan untuk menolong meninggikan syariat-Mu. Oleh itu, Ya Allah, Engkau perkukuhkan ikatannya dan Engkau kekalkan kemesraan hati-hati ini, tunjukilah hati-hati ini akan jalan yang sebenar, serta penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati dengan limpahan keimanan serta keindahan tawakkal kepada-Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan makrifat (pengenalan yang sebenarnya) tentang-Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah doa kami..."



Hols: Finale

2:35 PM 8 contengan

Salam...

The last day of my trip was superb. First time masuk cockpit kapal terbang. First and the last kot!! I am sooo lucky. The view from their's windows sangat cool! I could see the poorest state in UAE from here!

With Captain Kor (dont know how to spell) and Captain Faiz (one of the astonauts) XD
With Uncle Megat a.k.a Captain Megat :D

With my favorite uncle (^_^)v :

Uncle Nik
These people really made my day. Thank you Uncle Nik and Uncle Megat. 




Teka-teki:

Benda apa yang kita nak kita buang tapi bila taknak kita amik? (educated guess sket la jawapan kali ni)




Nota Kaki:
Ps: Semua teka teki yang aku bagi ni semuanya datang dari uncle nik. Since aku paling muda, aku la yang asik kene jawap :P
Salam..

Aku nak sambung cerita Hols: Part 1. Masih lagi di Goreme.




Lepas tu visit ke underground city. Aku bajet macam cool la kan tempat tu tapi unfortunately because of my claustrophobic, baru masuk second part aku dah patah balik. Sorry, takleh nak teruskan. Underground city ni tempat sorok penduduk kat situ time perang. So all the foods will be stored here and the capacity for people to be in there nearly thousand gak lah. Baru 20 orang masuk dalam tu pun aku dah suffocated inikan ~1000? WTH?? Ahhh pengsan!! *_*

Di bawah tanah tempat lembu-lembu gemuk dan gebu ni pijak adalah The Underground City berada
Then, the nextday pergi Atartuk Musoleum. Memang sangat-sangat nak datang sini. Security memang ketat gila! Nak amik gambar pun tak boleh. All about him semua ada dalam bangunan ni tapi at the end, diorang tak cerita pun how he died. Korang pun dah tahukan apa yang si mamat Atartuk ni buat. Memang segala hukum-hukum Islam dah tungang langgang dek mamat ni. Semua tu diceritakan. Tapi yang best nya dalam museum ni, ada simulator perang dengan Germany. Siap ada sound effect bagai and all the machine gun, bullet cases etc etc ada dan finally menang la kan. Tu yang orang-orang Turk suka kat dia. Dan hasil dari sekularism yang telah diubah oleh si toktek ni memang dapat dilihat pada citizen mereka sekarang. Lain dari sangkaan aku. 

"Expect the unexpected"- Encik Azizi



Tapi moga dengan pilihiranraya mereka yang aku tak sempat nak join, dapat kembalikan keagungan Islam. Tapi dekat hujung-hujung cerita dia, dia tunjuk ceremony waktu Atartuk mati. Selepas 15 years, the body didnt decay and finally disemadikan secara Islam which means dimandikan dan disolatkan dan ditanam menghadap qiblat. Aku bajet kalaw datang sini boleh la tengok batu tergantung sebab tanah tak terima dia tapi aku pun tataw wujud ke sebenarnya.. Tak habis explore..


Kat Masjid Sultan errr tak ingat nama 
Budak kat atas ni pakai baju macam zaman kesultanan. Ni salah satu adat sebelum mereka dipotong. Maksud aku, disunatkan, Khatan! Khatan!! Kalau kat Malaysia, budak-budak laki dah menyorok dalam almari hahahah Well, tujuan dia, tanak bagi budak-budak ni nervous. Belum tengok Tok mudim Malaysia nyer parang!

Next, pergi Blue Mosque. Macam masjid-masjid lain cumanya, the interior design sangat lawa. Biru-biru belaka. Time ni baru aku hargai kaki manusia sangat busuk dan kepam. Eeuuw!!

Kalau la kerajaan derang buat rules, NO VISITING DURING PRAYER TIME kan best. Uishh pelawat lagi ramai dari yang solat dalam tu..

Susah nak dapatkan angle ini. Awan tanak kawan dengan aku kali ni
Next, pergi ke Aya Sofya.

Ni pun susah nak dapatkan angle yang menarik
Internally:



Mesti korang pelik, asal ada nama Allah s.w.t, Muhammad s.aw dan tetiba ada Virgin Mary and Jesus dan angles terbang-terbang. Ni Masjid ke church?

Initially, it was a church built by Justinian the people of Justinian. But then, during the pemerintahan Sultan Sulaiman, dia convert this church to a Masjid. All the paintings were covered with kain. Tapi bila si Atartuk memerintah, dia convert masjid ni kepada museum sampai la sekarang. 

Bab makan, aku mengaharapkan aku kenyang dengan sekali suapan. Tapi malangnya, itu semua tidak berlaku. Hahah. Walaupun tak lalu, berat aku naik 3kg. Hampeh. Balik Malaysia terus cari nasi lomak weehh


Ni je kot. Ada banyak lagi tapi dah tak larat nak upload. Makna nyer, korang kene kumpul duit and pergi ke sana (^_^)


Hols: Finale = The best part in this trip (^_^)v..... Coming Soon....




Teka-Teki:

Ayam ada 2 kaki. Macam mana nak dapatkan 7 kaki ayam?


Ps: Kali ni takleh bagi jawapan XD

Take A Break

1:55 PM 0 contengan

Salam...




Coming Soon...

Hols: Part 1

12:56 PM 10 contengan

Salam all...

3 bulan cuti, barulah tiba masa nak keluar.

Kali ni aku follow rombongan pengetua daerah hulu langat ke Turki/ Turkiye/ Turk yang dulunya dikenali dengan Constantinople dan yang dulu-dulunya dikenali dengan Byzantine.

Aku yang sentiasa menyebok. Sekian. XD
Bak kata tour-guide aku kami, kat Istanbul sahaja ada 3000 mescid a.k.a surau. Kat sana masjid derang panggil jamek (Camii). Tapi surau-surau atau masjid-masjid kat sini semua akan berkunci kalau bukan waktunya. Sebab apa? Tour guide kata takut pengemis curi carpet. Tapi carpet yang dijual kat malaysia ni bukan carpet curi lah.


Through out the journey, scenery memang superb! Thumbs up! Kalaw ada yang tak reti nak bersyukur, aku tataw la nak kata apa. Journey ke Pamukkale memang sakit segala gluteus muscles korang! Boleh dapat pressure sores kot! Tapi worth it. Kenapa? Scroll down~


Hierapolis building


Bunga yang pelik-pelik
The wonder of nature in Turk: Pamukkale Travertines
(Kalaw dapat tangkat time sunset lagi best!)
Then we continued our journey to Cappadocia. Sakit bontot gak duduk dalam bas. Yet, still worth it. Why? Scroll down. Tak jumpa kat Malaysia pun! Kalaw ada pun kat Batu Caves je HAHAH

Rumah dalam gunung

Korang mesti query bangunan ape ni?? 

Ini asrama untuk paderi. Ada jugak asrama untuk nun. Derang pun pakai asrama. Ingatkan student universiti I je yang masih berasrama LOL!
Ni adalah church. Kawasan tempat ni nama die Goreme (sukati korang nak pronounce macam mana). Tapi sekarang dah jadi kawasan tourism. Dalam dia ade la segala lukisan entah ape ape tah, ye lukisan jesus, virgin mary, michael bla bla bla angles bla bla (ok masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Takleh nak focus). Macam mana derang panjat naik? Jangan tanya aku.


Ni je la gamba yang aku boleh hidangkan untuk tengahari ni. 



Teka Teki:
Kenapa anak babi jalan tunduk belakang emak dia?



Jawapan: Sebab dia malu yang dia anak babi. Ngahahaha!!!!

Tunggu ye..

1:02 PM 4 contengan