Back to home page

Padd Solutions

Converted by Falcon Hive

Assalamualaikum. Hello. Hai. 

Baru boleh merasa untuk beraya. Kalau 2 minggu lepas, aku beraya tapi otak aku kat rumah tengah fikir pasal buku. Tapi hari ni baru boleh beraya sokmo. Lepas ni kalau ikut perkiraan, boleh dapat beraya lagi kalau tak dipanggil lagi untuk induksi.


Kawan sampai mati, susah dan senang tetap bersama
Esok start ophthal posting untuk 10 hari disusuli dengan exam (exam lagi -_-"). SSM aku pun tak habis rewrite lagi. Adeehh

Salam. Ehem..

Habis dah 1 posting dalam final year. So aku ade lagi 7 postings to go before the very end final exam. As was told before, my turn turned out to be on Tuesday so all the preparations were made based on the first group. They got gynae case for long case and obstet case for short case. Ok, fine.

On Tuesday: I was assigned to clerk patient on bed 14. Shit. Ini case berat ni wehh! Perkiraan aku samada case miscarriage, ectopic pregnancy, cervical carcinoma or endometrial carcinoma or anything with history of bleeding. Ah!

Walked through the aisle with a rush to bed 14 and found out to be that my patient wasnt at her bed. Fuh! Serious lega.

"Dr, patient wasnt there" Cantik lah!

"Ok then, go to bed 5"

So I went straight away to bed 5 and I saw patient was on hartman and there's a daily urine ketone bottle on her table. Nice! Hyperemesis Gravidarum! Alhamdulillah.

There were Prof Siva, Prof Sham and Dr Murali on that day. Hoping no to have Dr Murali as my examiner. Tongue tight as usual. HAHAH

So I got Prof Sham for my long case. Presented the case as usual. Nahh! Hyperemesis Gravidarum. Tajuk simple. Tapi soalan dari dia, pergh! All topics were covered. Haha. Dari Molar pregnancy ke Multiple pregnancy dia tanya. Dan tak dilupakan our-long-long-not-to-be-forgotten Kreb's cycle and anerobic cycle. Gilos! Mana ingat! Ok. Fine.

Short case:

Suprapubic mass. Nasib baik dapat detect laparoscopic scars. Otherwise semua macam biasa. Showmanship dengan penuh kepoyoan dan confident tahap dewa walaupun salah sudah semestinya. 

 Janji rock.


Semoga Allah permudahkan urusan aku untuk ke hari itu

Next posting: Opthalmology!

Salam.

Hidup hanya sekali

Grab la peluang yang ada. Tak kesah la apa-apa pun. Kawan, pelajaran, pasangan, iman dan sebagainya. Dah ada depan mata, grab aja. Tak yah tunggu-tunggu kononnya masa yang sesuai. Rezeki semua Allah dah aturkan. Jangan was-was. Sebab itu kerja setan. Bila dah dapat, cuba pelihara sebaik mungkin. Lagi-lagi bila dah dapat nikmat iman sebab bukan semua orang dapat merasakannya. Percayalah cakap aku. Lain-lain, fatawakkaltu 'alallahi la haula wala quwata illa billah!


First time nangis baca doa rabithah. First time.


Semoga berjaya kawan-kawan!!
Salam :)

Semalam aku bengong. Stress tetibe selepas dapat tahu Dr M bakal amik candidates final posting O&G hari selasa. YES! TUESDAY! I am apparently in the Tuesday's list. Nice!

Lagi-lagi dengan khabar berita tetiba ade written, lagi la benggonggg....

So hari ni as a reward to myself, beli la makanan-makanan yang dikategorikan sebagai fat-riched-foods. Hanya kali ini saja. Tunggu lagi setiap 2 bulan untuk aku re-stock new stocks and stored-up new fats hahaha

Brownies and iced-blended with whipped cream. Grrr!~

The blue one is always be my fav! :)
Need to restock :)
Terserempak dengan Dr Nescafe-aku-tak-ingat-nama (dalam white coat dia mesti ade 1 sachet nescafe merah hahah) kat dalam lif Hospital Ampang yang dulunya aku jumpa mase posting dermatology at HKL. Dia tegur aku dulu selepas aku senyum kat dia (tak berani nak tegur sebab honestly tak ingat kat mana jumpa hahaha). Semangat Dr dah menyusup menyebabkan saya semangat balik :) Thanks Dr hehee

Source

Ini adalah jadual aku untuk bulan ni. Tak nak upload kesemuanya, nanti aku sakit jantung hahahah Sekarang aku kat merah yang pertama. Baru seminggu lebih sssiiikkkitt je aku jumpa balik penanda merah. Memang hidup aku dengan exam je la.

Ok, Berusaha! Nak sangat jadi dokter kan. HAMIK!


Nota Kaki:

"Dengar boleh, Percaya jangan"- Nesha

Uweekk!!

11:23 PM 5 contengan

Salam and Syawal already..

Tapi macam biasa, dari SPM sampai ke sekarang, asal exam je raya asal raya je exam *__*

Tup tap tup tap dah masuk minggu last second round O&G posting bersamaan dengan minggu exam. This time, I have a great time spending my time in this posting. Walaupun takut dengan mereka tetap ada, palpitation dan shortness of breath tahap 4 berdasarkan New York Heart Association, aku tetap menghabiskan masa yang ada, sebab lepas ni dah tak ada masa nak ber-hu-ha-hu-ha lagi. Hanya ada 4x cuti sebelum menjadi asystole pada 25 June 2012.

Port study terbaik!

1) Kurangkan berFACEBOOKing!!
2) Stop playing angrybirds!!



Aaahh sesak sesakk weehhh!!

Allahumma yassir wa la tu'assir. Ya Allah permudahkanlah.

Ps: Good luck kepada diri sendiri & rakan-rakan