Back to home page

Padd Solutions

Converted by Falcon Hive

Salam...

Never underestimate the power of du'a

"Robbijj3alni muqiimassholaati wazurriyati
Ya Allah jadikan aku dan zuriatku mendirikat sholat


Kalau Allah tak makbulkan sekarang, Allah makbulkan kemudian, kalau Allah tak makbulkan, maka, Allah knows what is best for us. But, never give up, kena sentiasa yakin.

Kalau diteliti maksud setiap kalimah dalam solat kita, semua tu adalah doa. Cuba perhatikan orang yang tak solat, jiwa mereka mesti kacau.




اَللّهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذِهِ الْقُلُوْبَ , قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَي مَحَبَّتِكَ
 


وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ, وَتَوَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ


 وَتَعَاهَدَتْ عَلَى نُصْرَةِ شَرِيْعَتِكَ 


فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا, وَأَدِمْ وُدَّهَا، وَاهْدِهَا سُبُلَهَا 


وَامْلَأَهَا بِنُوْرِكَ الَّذِيْ لاَ يَخْبُوْا 


وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الْإِيْمَانِ بِكَ, وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ 


وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ، وَأَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِيْ سَبِيْلِكَ 


إِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرِ 


اَللَّهُمَّ أَمِيْنَ وَصَلِّ اللَّهُمَّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ 

وَسَلِّمْ


“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahawa hati-hati ini, telah berhimpun di atas dasar kecintaan terhadapmu, bertemu di atas ketaatan kepada-Mu dan bersatu bagi memikul beban dakwah-Mu,hati-hati ini telah mengikat persetiaan untuk menolong meninggikan syariat-Mu. Oleh itu, Ya Allah, Engkau perkukuhkan ikatannya dan Engkau kekalkan kemesraan hati-hati ini, tunjukilah hati-hati ini akan jalan yang sebenar, serta penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati dengan limpahan keimanan serta keindahan tawakkal kepada-Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan makrifat (pengenalan yang sebenarnya) tentang-Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah doa kami..."



Hols: Finale

2:35 PM 8 contengan

Salam...

The last day of my trip was superb. First time masuk cockpit kapal terbang. First and the last kot!! I am sooo lucky. The view from their's windows sangat cool! I could see the poorest state in UAE from here!

With Captain Kor (dont know how to spell) and Captain Faiz (one of the astonauts) XD
With Uncle Megat a.k.a Captain Megat :D

With my favorite uncle (^_^)v :

Uncle Nik
These people really made my day. Thank you Uncle Nik and Uncle Megat. 




Teka-teki:

Benda apa yang kita nak kita buang tapi bila taknak kita amik? (educated guess sket la jawapan kali ni)




Nota Kaki:
Ps: Semua teka teki yang aku bagi ni semuanya datang dari uncle nik. Since aku paling muda, aku la yang asik kene jawap :P
Salam..

Aku nak sambung cerita Hols: Part 1. Masih lagi di Goreme.




Lepas tu visit ke underground city. Aku bajet macam cool la kan tempat tu tapi unfortunately because of my claustrophobic, baru masuk second part aku dah patah balik. Sorry, takleh nak teruskan. Underground city ni tempat sorok penduduk kat situ time perang. So all the foods will be stored here and the capacity for people to be in there nearly thousand gak lah. Baru 20 orang masuk dalam tu pun aku dah suffocated inikan ~1000? WTH?? Ahhh pengsan!! *_*

Di bawah tanah tempat lembu-lembu gemuk dan gebu ni pijak adalah The Underground City berada
Then, the nextday pergi Atartuk Musoleum. Memang sangat-sangat nak datang sini. Security memang ketat gila! Nak amik gambar pun tak boleh. All about him semua ada dalam bangunan ni tapi at the end, diorang tak cerita pun how he died. Korang pun dah tahukan apa yang si mamat Atartuk ni buat. Memang segala hukum-hukum Islam dah tungang langgang dek mamat ni. Semua tu diceritakan. Tapi yang best nya dalam museum ni, ada simulator perang dengan Germany. Siap ada sound effect bagai and all the machine gun, bullet cases etc etc ada dan finally menang la kan. Tu yang orang-orang Turk suka kat dia. Dan hasil dari sekularism yang telah diubah oleh si toktek ni memang dapat dilihat pada citizen mereka sekarang. Lain dari sangkaan aku. 

"Expect the unexpected"- Encik Azizi



Tapi moga dengan pilihiranraya mereka yang aku tak sempat nak join, dapat kembalikan keagungan Islam. Tapi dekat hujung-hujung cerita dia, dia tunjuk ceremony waktu Atartuk mati. Selepas 15 years, the body didnt decay and finally disemadikan secara Islam which means dimandikan dan disolatkan dan ditanam menghadap qiblat. Aku bajet kalaw datang sini boleh la tengok batu tergantung sebab tanah tak terima dia tapi aku pun tataw wujud ke sebenarnya.. Tak habis explore..


Kat Masjid Sultan errr tak ingat nama 
Budak kat atas ni pakai baju macam zaman kesultanan. Ni salah satu adat sebelum mereka dipotong. Maksud aku, disunatkan, Khatan! Khatan!! Kalau kat Malaysia, budak-budak laki dah menyorok dalam almari hahahah Well, tujuan dia, tanak bagi budak-budak ni nervous. Belum tengok Tok mudim Malaysia nyer parang!

Next, pergi Blue Mosque. Macam masjid-masjid lain cumanya, the interior design sangat lawa. Biru-biru belaka. Time ni baru aku hargai kaki manusia sangat busuk dan kepam. Eeuuw!!

Kalau la kerajaan derang buat rules, NO VISITING DURING PRAYER TIME kan best. Uishh pelawat lagi ramai dari yang solat dalam tu..

Susah nak dapatkan angle ini. Awan tanak kawan dengan aku kali ni
Next, pergi ke Aya Sofya.

Ni pun susah nak dapatkan angle yang menarik
Internally:



Mesti korang pelik, asal ada nama Allah s.w.t, Muhammad s.aw dan tetiba ada Virgin Mary and Jesus dan angles terbang-terbang. Ni Masjid ke church?

Initially, it was a church built by Justinian the people of Justinian. But then, during the pemerintahan Sultan Sulaiman, dia convert this church to a Masjid. All the paintings were covered with kain. Tapi bila si Atartuk memerintah, dia convert masjid ni kepada museum sampai la sekarang. 

Bab makan, aku mengaharapkan aku kenyang dengan sekali suapan. Tapi malangnya, itu semua tidak berlaku. Hahah. Walaupun tak lalu, berat aku naik 3kg. Hampeh. Balik Malaysia terus cari nasi lomak weehh


Ni je kot. Ada banyak lagi tapi dah tak larat nak upload. Makna nyer, korang kene kumpul duit and pergi ke sana (^_^)


Hols: Finale = The best part in this trip (^_^)v..... Coming Soon....




Teka-Teki:

Ayam ada 2 kaki. Macam mana nak dapatkan 7 kaki ayam?


Ps: Kali ni takleh bagi jawapan XD

Take A Break

1:55 PM 0 contengan

Salam...




Coming Soon...

Hols: Part 1

12:56 PM 10 contengan

Salam all...

3 bulan cuti, barulah tiba masa nak keluar.

Kali ni aku follow rombongan pengetua daerah hulu langat ke Turki/ Turkiye/ Turk yang dulunya dikenali dengan Constantinople dan yang dulu-dulunya dikenali dengan Byzantine.

Aku yang sentiasa menyebok. Sekian. XD
Bak kata tour-guide aku kami, kat Istanbul sahaja ada 3000 mescid a.k.a surau. Kat sana masjid derang panggil jamek (Camii). Tapi surau-surau atau masjid-masjid kat sini semua akan berkunci kalau bukan waktunya. Sebab apa? Tour guide kata takut pengemis curi carpet. Tapi carpet yang dijual kat malaysia ni bukan carpet curi lah.


Through out the journey, scenery memang superb! Thumbs up! Kalaw ada yang tak reti nak bersyukur, aku tataw la nak kata apa. Journey ke Pamukkale memang sakit segala gluteus muscles korang! Boleh dapat pressure sores kot! Tapi worth it. Kenapa? Scroll down~


Hierapolis building


Bunga yang pelik-pelik
The wonder of nature in Turk: Pamukkale Travertines
(Kalaw dapat tangkat time sunset lagi best!)
Then we continued our journey to Cappadocia. Sakit bontot gak duduk dalam bas. Yet, still worth it. Why? Scroll down. Tak jumpa kat Malaysia pun! Kalaw ada pun kat Batu Caves je HAHAH

Rumah dalam gunung

Korang mesti query bangunan ape ni?? 

Ini asrama untuk paderi. Ada jugak asrama untuk nun. Derang pun pakai asrama. Ingatkan student universiti I je yang masih berasrama LOL!
Ni adalah church. Kawasan tempat ni nama die Goreme (sukati korang nak pronounce macam mana). Tapi sekarang dah jadi kawasan tourism. Dalam dia ade la segala lukisan entah ape ape tah, ye lukisan jesus, virgin mary, michael bla bla bla angles bla bla (ok masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Takleh nak focus). Macam mana derang panjat naik? Jangan tanya aku.


Ni je la gamba yang aku boleh hidangkan untuk tengahari ni. 



Teka Teki:
Kenapa anak babi jalan tunduk belakang emak dia?



Jawapan: Sebab dia malu yang dia anak babi. Ngahahaha!!!!

Tunggu ye..

1:02 PM 4 contengan