Back to home page

Padd Solutions

Converted by Falcon Hive

Assalamu'alaikum-warahmatullah

Suatu malam (31 Januari 2009 around +/- 21:23)

AZAH: "Hi Dr Adilah! My cat's flea has jump-away from my so-called-cellophane-tape-trap! Memang good jumper la kutu ni Dr."

Dr. ADILAH: Yeke? Hehe.. itula..memang susah. Takpun, try sikat bulu kucing awak.. nanti dia kuar. Dulu saya terpaksa spray dulu bagi flea tu pening-pening sikit. Tapi kang kucing awak yang pening plak"

Aku kene gigit dengan binatang ni!!

Gelikan? Atau anda tidak geli dengan binatang kecil kenonit ini? (Nota Kaki: kenonit tiada dalam kamus dewan)

This is a picture of a flea. In malay language, it is known as binjal. Tapi orang kita panggil kutu. But for me kutu and binjal are the same as long as dia melompat-lompat dan berada dikalangan bulu-buluan (maksud aku di sini adalah bulu kucing dan rerambut manusia hahaha)

Its characteristics:

1)They are ectoparasites (binatang-binatang kecil yang hadir di luar kawasan badan kita).
2)They are good jumper. Bukan jumper lakonan Hayden Christensen ye :P Able to jump 13 inches horizontally. Around +/- 32.5 cm
3)They are blood suckers (Neutrophillics)
4)Bla bla bla
5) dan banyak lagi. Mahu tahu? Klik sini.
6)Tidak puas hati dengan informasi di wiki? Anda bolehlah bertanya terus kepada Prof. Kadi atau Dr Fadlul atau Dr Adilah di fakulti saya ;))

++++++++++++++++++

Cerita bermula....

"....Momok! Cepat baring. Akak nak amik benda tu. Lab takde specimen kutu~"

"Meeoow. Meoooowww. Mmmmeeooww"

"Ala, baring ajelah. Kejap je ni..."

Perang dingin antara aku dengan Momok berlaku!

Dan akhirnya.... Aku dapat juga seekor! Mantap! Gemok!

Dan aku lenyek-lenyekkan di atas spell-tape selotep ala-ala Scotch-tape (selotep yang ditampal di atas kayu ice-cream) untuk digunakan menangkap Enterobius spp. larvae. Berjaya!!

Aku pun biarkan di dalam tandas. Finally, my work done!

.......Beberapa ketika.............

"Arghhh X-( !@#$%^&&** Kutu tu dah lari!!!"


Nota Kaki:

Momok adalah binatang yang berkaki empat berbulu panjang berwarna oren dan yang sangat chumell :D dan ia adalah kucing-ku



Sekian..yang lain...esok sahaja....

(6) Comments

  1. Anonymous On February 1, 2009 at 12:01 AM

    Haha. Kelakar betul entri pasal kutu ni. Tapi takde la geli sgt berbanding cacing ke, pacat ke. Larikkkkk~ hahaha.


    Apis Cruise

     
    azaHmaeL On February 1, 2009 at 1:38 PM

    Reply:

    Apis Cruise: Tak geli ke? aku geli bila dah magnified sebesar alam ni hahaha pacat dan cacing geli gak bile "derang" berlingkaran hahaha.

    psss: aku dah clash dengan tom cruise sebab die jahat hahaha =))

     
    tintaHati On February 2, 2009 at 8:29 PM

    Agaknya kutu tu dah terbang ke arah tuan si Momok kot? ;P

     
    bOb N yAnG2 On February 3, 2009 at 2:04 PM

    ei kutu oh kutu...menatang ni yg slalu wat org takut x basuh kepale...huahuahua...anyway.....thnx 2 kutu yg membuatkan manusia rajin basuh kepala ngan rejoice...wakakakakaka

     
    azaHmaeL On February 6, 2009 at 5:17 PM

    Replies:

    tinta.Hati: ZZZzzaaaAASSss!~~ mati dah kutu tu hhahaha :p

    bOb N yAnG2: adeh panjang tol name hahaha :p cepat berterima kasih kat kutu tu!! :p

    pss: tapi takpe. kutu ni len dr kutu manusia hahaha

     
    FarahMexx On April 7, 2009 at 7:32 PM

    wah suke new layout!! cool!! bile masa tuka ni? bukan u're awaay kee?

     

Post a Comment

Silalah conteng lagi!!! (^_^)v